Belog Cikgu Rohiexa

Belog Cikgu Rohiexa
Kenangan Kita Umpama Buah Strawberi...

Friday, February 3, 2017

Betullah orang kata...

Terbaca post tahun 2009.. Masa ni jadi Exco Penerbitan & Informasi... *Sila baca yang dalam kotak merah tuu*... Haha... Nak elak jadi cikgu BM ye Rohiza?? Menjadilah kau cikgu BM selama-lamanya... haha..

Dari awal posting 27 Jun 2011 sampailah sekarang dok mengajar BM. Tingkatan 4 ada Tingkatan 5 pun ada... Kelas B (kelas ke-2), Kelas C ada, Kelas E ada, Kelas F ada, kelas G baru tahun ni berpeluang ajar... Memang berpeluh-peluh jugak la masuk Kelas G ni... haha...

Pasal skil penulisan tu, memang ada la peningkatan sikit... Yalah, nak ajar BM, dah tentu kena ajar karangan... Dah hampir 6 tahun hasil dari mengajar anak murid, sebenarnya aku belajar juga meningkatkan skil penulisan aku... Walaupun dulu UPSR A, PMR A, SPM A... Tapi bab karangan memang aku alergik... Taktau kenapa... ;-) Maka, sejak aku menjadi guru BM secara rasminya, terpaksa lah cakna segala imbuhan, ejaan, peribahasa segala... Nak ajar anak orang kena mantapkan diri dulu, ye tak???

Oklah... Moral of the story, jangan benci sangat, nanti tersuka tanpa sengaja... Oklah nak benci GONG YOO sat..  Ehhh... Tetibe!!!! 😊

Edisi 2017

Beli ada, klinik punya ada, farmasi punya pun ada... Harap-harap tak bertambah lagilah koleksi ni...💪💪💪

Monday, January 30, 2017

Kerja juga cuti-cuti pun... Kau ada???

~~√√√ @lhamdulillah, tercapai jugak KPI cuti ni nak habiskan menanda latihan-latihan pelajar... Nampak macam senang je tanda, tapi bila tengok tulisan sorang-sorang, mahu meruntun jiwa.

Dengan ada tulisan yang macam cacing kerawit, ada yang macam cucu semut lagi... Kalau PD dan PN boleh tahan lagi, kalau BM Karangan berasap/berangin cikgu dia... Takpe, naik cuti ni, cikgu kasi "hadiah" kaw-kaw punya~~

Saturday, January 28, 2017

Dah 2017 dah weiii

Sepi sonyap aje belog i ni.. Kesian dia.. Dah nak habis Januari 2017  dah pun.. Gila bersawang belog ni... Owner dia busy, taktau la busy apa sangat... Nak kata kerja cikgu banyak kerja, haa memang pon.. Sebab tu kalau student cakap cita-cita nak jadi cikgu, aku cakap "Takyah la jadi cikgu, kerja banyak" Haha... Kalau terjadi juga, memang tabah gila la student tu...

Tapi ada kerja pun, aku longgok-longgok buat bila ada mood... Mood sekarang ke laut dah perginya... Mood aku nak bercuti aje... Nanti-nanti aku cerita kenapa eh... Sebelum lupa, Selamat Tahun Baharu 2017 dan Selamat Tahun Baharu Cina!! Gong Xi Fa Chai ✌✌✌ Cuti ni tak dapat balik, maka mereput la aku 6 hari kat sini...

Saturday, September 19, 2015

Kisah Perjalanan Seorang Perantau (yang masih single) *_*

Salam.. Selamat Hari Raya Aidiladha.. Separuh lega rasa bila dah sampai ke kampung halaman.. Walaupun kerja sekolah masih bertingkek-tingkek..tapi puas hati la dapat lari balik raya dulu.. huahua.. Nak dengar cerita sadis tak? Hahaha.. Ni kira pengalaman la, 1st time nak naik bas, bas takde...hahaha (pasrah ok pasrah).. Kisah perjalanan nak balik kampung..

Alkisahnya, sesampai je di KLIA2 jam 5.00pm setelah mengharungi 2 jam flight sibu-kl, dengan Hala ikut naik bas ke pudu dengan harapan sempatla bas pukul 7 @ 730 pm.. Tengok2..nahh... 8.15pm  baru sampai.. Hala dah cecepat cari bas dia dah.. Cari punya cari bas, bus ke Taiping/Kamunting/Simpang semua yilekk.. Dengan panasnya, atas pudu tu tuhan saja yang tahu.

Tak boleh jadi ni, nak gerak juga blah dari KL malam ni juga, amik la bas ke Ipoh.. (Jam 830pm).. Jam dah 830, tapi tak bagitau lagi platform mana.. dekat pukul 9, adala staf dia panggil semua sekali yang pegi ipoh, ikut dia ramai2.. Ikut punya ikut, jalan punya jalan sampai ketiak pon dah basah.. rupa2nya, dia parking punya jauh.. dekat 2km...sakitnya hatiii.... bas sekolah je pon.. sambil berjalan sambil membebel.. awat tak letak bas dekat klia ke, lagi bagus.. Nampak tak skill membebel aku, bukan takat student..orang lain pon menanah je telinga dengar.. haha

Setelah berpeluh2, naikla bas, nasib sejuk ada aircond, kalau takde mau aku membebel lagi.. 2 kali berhenti kat r&r, aku malas turun, sambung tidur. Sedar2 dah sampai Ipoh.. Nampak hotel Casuarina kat depan Amanjaya.. Walaweh... mahai kot.. mau 4-5 bintang tu.. Takmau aku melepak kat surau kalaupun ada.. dengan berlengas, busuk badan ni.. lagipon nak mandi, tu yang cari jugak hotel.. JENG..JENG..JENG.. nampak Hotel Premium macam ok macam murah skit.. Pegila jalan sorang2 tanya bilik ada lagi ke tak.. Fuhhh... nasib ada.. okla walaupun terpaksa bayar rm98.. haha.. Okla bilik dia.. ada wifi, makanan takde, lapar ni, turun kejap pergi 7e..Nasib dekat2 je.. Legala dapat bersihkan badan dan rehat dengan selesa.. ini semua salah bas..haha




Gambar : Dari En. Gugel (hihi)


Esok pagi terus gerak ke Taiping, cari bas dari Amanjaya juga.. Sampai2.. apalagi qada la kepenatan dengan tidur... haha.. Oklah.. Nanti update pasal raya haji plak.. Kbai